Go Back   The macosxhints Forums > OS X Help Requests > System



Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-26-2012, 09:32 PM   #1
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
MBA wake from sleep issue.

Late 2010 MBA, 4GB RAM, fully updated Lion.

Close the lid and open it some time later. The pointer moves, but does not "do" anything. Clicking the on board trackpad doesn't do anything. Kb works, but "activating" anything in the screen does not.

Restarting did not fix it.

Eventually, a PRAM reset, as per Apple kb article, fixed it. Later, I closed the lid, woke up in the morning and had the same issue again although, in this case, a restart did fix it.

Now, I currently have the MBA upstairs, away from it's external screen and usual BT kb and BT trackpad, but within range, in a mainly wooden house.

Ideas anyone?

TIA!
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 06:31 AM   #2
agentx
Hall of Famer
 
Join Date: Feb 2003
Location: Brighton, UK
Posts: 4,114
Try to reset the SMC which is not the same as PRAM.
http://support.apple.com/kb/HT3964
agentx is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 08:12 AM   #3
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
Hi there!

Omitted to mention that I did that first, but no difference after a restart, so I did the PRAM, which appeared to fix it short term.

Now back to square one though, so will do the SMC again shortly and report back. Knackered after two days at a friend's funeral, so will need a night's kip first.

Thanks for this!
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 08:38 AM   #4
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
Ok, nothing doing.

Now, I get the login screen, but nothing responds, although the point does move.

Hate to ask but Online System Recovery now..?
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 08:46 AM   #5
agentx
Hall of Famer
 
Join Date: Feb 2003
Location: Brighton, UK
Posts: 4,114
eeek.....no local installer ?
Always download and burn Lion InstallESD.dmg to an 8GB flash drive as internet boot/recovery will drive you nuts unless you have a fat pipe to internet.
Been there done that gone mad and gave up.

Boot to recovery partition, fix any disk problems, and see how it goes.
agentx is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 08:59 AM   #6
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
Ok, Cmd-R at startup and the MBA went straight online, after asking me for the network and password. After a few minutes, I get a panel of options:

Restore from TM backup
Reinstall OSX
Get help online
Disk utility

However, the pointer still moves, but nothing reacts to it, so I can't get to disk utility anyway. I suspect the Return button still works, but don't want to try it, as I don't know what is selected, as nothing is highlighted, except the Continue button. Tried tabbing around, Cmd-tab, escape key. Zilch.

Anything else I can try?

Cheers!
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 09:44 AM   #7
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
I didn't read your post properly, did I. :-(

Ok, I have looked into re-downloading that installer, so will do so in the morning and let you know what happens.

Never having used this method, does it offer the option of installing and leaving my files intact?

I have just realized that I left some photos on the MBA, without backg them up. All else is, but not these few pics. Yes, I know...
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2012, 10:47 AM   #8
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
So, I used the power button to shut the MBA down and rebooted and it has booted normally???

System.log is full of errors, but too many to list here after the bollocking I got last time...

But this line bothers me:


27/04/2012 22:47:21.318 Firewall: Stealth Mode connection attempt to UDP 192.168.0.118:58935 from 110.164.252.222:53

EDIT: Forgot to mention that Little Snitch didn't say a thing. Got these too:


27/04/2012 23:06:35.881 Firewall: Stealth Mode connection attempt to TCP 192.168.0.118:49158 from 17.149.36.73:443
27/04/2012 23:06:44.044 awacsd: EAP-GTC failed. Retrying in 40 seconds.
27/04/2012 23:07:24.098 Firewall: Stealth Mode connection attempt to TCP 192.168.0.118:49158 from 17.149.36.73:443
27/04/2012 23:07:26.910 awacsd: EAP-GTC failed. Retrying in 80 seconds.
27/04/2012 23:07:55.316 AddressBookSourceSync: ServerNotifications: Setting delegate to APSD
27/04/2012 23:07:57.716 AddressBookSourceSync: Subscription request completed
27/04/2012 23:08:13.686 AddressBookSourceSync: Observed by <ABTracedPowerLogBuilder: 0x10c369b20>: 0/1/0
27/04/2012 23:08:28.254 Firewall: Stealth Mode connection attempt to UDP 192.168.0.118:53199 from 110.164.252.222:53
27/04/2012 23:08:28.257 Firewall: Stealth Mode connection attempt to UDP 192.168.0.118:53199 from 110.164.252.222:53
27/04/2012 23:08:49.961 awacsd: EAP-GTC failed. Retrying in 160 seconds.
27/04/2012 23:08:52.477 Firewall: Stealth Mode connection attempt to UDP 192.168.0.118:58475 from 110.164.252.222:53
27/04/2012 23:09:20.634 Firewall: Stealth Mode connection attempt to UDP 192.168.0.118:51191 from 110.164.252.222:53
27/04/2012 23:11:33.094 awacsd: EAP-GTC failed. Retrying in 320 seconds.
__________________
LoadsaMacs.

Last edited by GavinBKK; 04-27-2012 at 11:10 AM.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 01:00 AM   #9
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
Ok, I have d/l Lion from the Appstore. Snag is, I can't find it.

Logically, it Would be in the d/l folder, yes?
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 01:04 AM   #10
NaOH
Hall of Famer
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 3,790
Mac App Store downloads all go to /Applications.
NaOH is online now   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 01:46 AM   #11
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
Thank you! That was not obvious, but I have the installer now.

So, just CCC the InstallerSED.dmg to a clean Mac OSX Journaled USB then?

No other files required?

Thanks!
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 02:08 AM   #12
NaOH
Hall of Famer
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 3,790
Installer.ESD.dmg is what will do the full Lion setup. Copying it to another volume won't really be of use beyond providing a backup since the installer deletes itself when run. If you want to install on to another volume, I believe you should be able to launch the installer from where it is and select a destination.
NaOH is online now   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 02:18 AM   #13
agentx
Hall of Famer
 
Join Date: Feb 2003
Location: Brighton, UK
Posts: 4,114
You can use disk utility to restore the installesd.dmg inside the mac OS install.app to a 8gb USB flash drive.
http://www.macworld.com/article/1161...installer.html
agentx is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2012, 04:07 AM   #14
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
Many thanks Gentlemen, I will have at that when I get home and have taken my pics off the MBA. A clean install would Appear to be the best option.
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 03:04 AM   #15
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
OK, all done and the MBA appears settled.

Just in case, I am slowly reinstalling the more recent apps to see if one of those upset the applecart. My chief suspect is Adobe Reader and that is plain not going back on.

Once again, many thanks for your assistance!
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 04:06 AM   #16
agentx
Hall of Famer
 
Join Date: Feb 2003
Location: Brighton, UK
Posts: 4,114
Good news, i must admit i have had to do some re-installs of OS on a few MBA v1 lately.
Very rare i have to do a full system wipe but it was the only way to put it right. So not sure if related to SSD.

I have Acrobat Reader installed on hundreds of machines and doubt that is what "screwed" things up but if you do not need it then do not install. We have to use it as Preview does not always render complex PDF (print) files correctly.
agentx is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2012, 04:15 AM   #17
GavinBKK
Hall of Famer
 
Join Date: Oct 2004
Location: Thailand
Posts: 3,201
This is a late 2010, 11" version.

Looking through, Adobe Reader was the last thing that went on before it started acting up, so, as you say if I don't need it...

I have PDF Pen Pro, so should be OK. It was a work-related website that sprang the requirement for AR and I just went along with it at the time.

Possibly an issue with the new SSD? Still within warranty, so here's hoping.

2 out of 3 Macs running... Roll on the new iMacs! need something new and reliable!

Know anywhere I can get some 2006-7 MBP casing screws and a 10mm Torx (behind the RAM)?
__________________
LoadsaMacs.
GavinBKK is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 11:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Site design © IDG Consumer & SMB; individuals retain copyright of their postings
but consent to the possible use of their material in other areas of IDG Consumer & SMB.